Capsicum chinenses, Capsicum Annuums… De que pollums m’estàs parlant?

Indiferentment de si els diem xilis, pebrots o ajís, tots formen part d’alguna varietat de Capsicum (i no, el nom no ve de la capsaicina, sinó de "càpsula"!). Les Capsicum són un gènere de plantes de la família de les solanàcies, originàries de les zones tropicals i subtropicals d’Amèrica. Tot i això, avui dia es cultiven arreu del món. Encara que solen ser anuals, en condicions favorables poden esdevenir plantes perennes.

Tipus de Capsicum

Capsicum annuum

És l’espècie domesticada més cultivada. Es caracteritza per plantes densament ramificades, amb flors blanques i, en alguns casos, violetes. Són altament productives i, si no pateixen gelades, poden viure tot l’any. Dins d’aquesta varietat hi trobem tant xilis dolços com picants, en una gran diversitat de formes i colors. Alguns exemples coneguts són el Jalapeño, la Cayena i el Pimiento Morrón.

 

Capsicum chinense

Els xilis més picants del món pertanyen a aquesta família. Varietats com els Habaneros, els Naga o els Trinidad Scorpion en són alguns exemples. Es distingeixen per l’aroma dolça i el gust afruitat, però també per ser menys productius. A més, són els primers a patir amb el fred.

 

Capsicum baccatum

Aquesta espècie inclou la majoria de varietats conegudes a Sud-amèrica com a ají. Són plantes altes, molt resistents al fred, ja que provenen de les zones andines del Perú i Bolívia, i tenen un gran rendiment. Una de les seves característiques més distintives són les flors blanques amb petites taques grogues. Dins d’aquesta família hi trobem varietats com l’Ají Amarillo, l’Ají Mango, l’Ají Charapita o la Brazilian Starfish.

Capsicum pubescens

Aquesta espècie és molt comuna a la regió andina, a altures superiors als 1.000 metres. Resisteix molt bé el fred, però no tolera ni les gelades ni la calor intensa. És una planta de cultiu complicat fora de les seves condicions ideals, per la qual cosa cal recrear-les si es vol obtenir una bona producció. La varietat més coneguda d’aquesta espècie és el famós Rocoto. La seva característica més distintiva? Les llavors negres dels seus fruits, tot un espectacle visual!

Curiositat: el nom Capsicum

Sabies que el nom Capsicum prové de "càpsula" i no de "capsaicina"? Es refereix al fruit com un contenidor natural de llavors encapsulat. Un detall lingüístic curiós que sovint passa desapercebut!

Regresar al blog